Експорт залізної руди Україною у січні перевищив 3 млн тонн, свідчать дані Держмитслужби. Це на 90% більше, ніж у попередні місяці.

Про це пише ЦТС з посиланням на Forbes.

Це повʼязано з розширенням роботи морського коридору завдяки зачистці Чорного моря від ворожих сил.

Нарощування обсягів експорту залізорудної сировини та чорних металів збільшило місячний експорт України на 0,2 млрд доларів. Також зріс експорт чорних металів і виробів з них на 37%, порівняно з попередніми місяцями. Показник перевищив 0,5 млн тонн.

З серпня по лютий 2024 року завдяки морському коридору від ЗСУ Україні вже вдалося експортувати майже 20 млн тонн товарів - більше, ніж за аналогічний період минулого року в межах зернової угоди, підписаної спільно з ООН, рф та Туреччиною.

Близько третини експортних позицій через морський шлях наразі займають продукти української металургії, повідомив топменеджер однієї з великих українських металургійних компаній, який погодився спілкуватися на умовах анонімності, через те що не вповноважений коментувати офіційно.

"Україна експортує 2,5-3 млн т руди та металу на місяць", - зазначив він.

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до 35,8 млрд доларів.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на 1,9 млрд доларів, що на 11% більше, ніж у грудні 2023-го. Загалом у січні експортовано товарів на 3,4 млрд доларів, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту - 12 млн тонн продукції. З них 8,7 млн тонн вивезено морським транспортом.

Нагадаємо, ЦТС писав, що з початку роботи у серпні минулого року чорноморського коридору, який забезпечує Україна, і до кінця грудня цим маршрутом було експортовано більше 3 млн тонн металургійної продукції. Продукція ГМК є другою після зерна за питомою вагою в загальному експорті через морський коридор.

У серпні-грудні минулого року з портів Одеса і Південний з вантажами ГМК вийшли щонайменше 46 суден: 17 балкерів з 2,6 млн т залізної руди та 29 суден з 653 тис. т металопродукції. З набрання обертів у роботі морського коридору збільшувалася і кількість судновиходів з експортною продукцією ГМК - з чотирьох у серпні-вересні минулого року до 22-х у грудні. Зокрема, в грудні з порту Одеса вийшло 13 суден з 157,5 тис. т металопродукції, з Південного -8 балкерів з 1,29 млн т залізної руди й 1 судно з 50 тис. т сталевої продукції.