Через шторм в Чорному морі постраждали щонайменше вісім суден рф. Зокрема, біля порту Кавказ зіткнулися два судна, що регулярно возять крадене українське зерно.

Як пише ЦТС, про це повідомляють російські ЗМІ.

У Керченській протоці неподалік порту Кавказ "Матрос Шевченко", вийшовши у відкрите море, не зміг впоратися з вітром і налетів на судно "Матрос Позинич". Обидва судна шторм поніс на теплохід "Кавказ-5", який незадовго до цього знявся з якоря.

Біля причалу в Массандрі в акваторії порту Ялта відірвало суховантажну баржу, вона навалилася на два буксири - "Кримчанин" і "Каламіт" на сусідньому причалі, а потім влетіла в суховантажне судно "Петр Лідів".

Водночас суховантаж із Беліза сів на мілину через шторм біля Анапи. На борту був 21 член екіпажу, 95 тонн важкого та 15 тонн дизельного палива. Вантаж - 2700 тонн ячменю. Blue Shark застряг приблизно за 100 метрів від берега в районі села Вітязево.

Ще один із випадків стався сьогодні в районі п'ятої ранку в акваторії порту Севастополь. Катер "Фізик" навалився на причал, через що отримав пробоїну. 

Судна "Матрос Шевченко" та "Матрос Позинич" регулярно курсують зі збіжжям, яке незаконно вивезли з окупованих територій України, зокрема, 12 жовтня "Матрос Шевченко" вийшов з порту Севастополя з вантажем вкраденого українського зерна. 

Раніше ЦТС писав, що за клопотаннями прокуратури АР Крим та міста Севастополя суд наклав арешти на 4 судна, що заходили до закритих портів та терміналів Кримського півострова, приймаючі участь у незаконній схемі перевезення окупантами українського зерна до третіх країн, таким чином були знаряддям вчинення злочинів. Йшлося про судна "Матрос Позинич", "Михаил Ненашев" та "Матрос Кошка".

Нагадаємо, що росія нещодавно почала виводити судна, що вивозять крадене українське зерно з портів окупованого Крима, та оформлювати їх на інших власників. Зокрема балкер "Матрос Позинич" (IMO: 9573816) вивели з російських реєстрів і оформили на компанію ANTIQUE FINANCE SA. Про крадія зерна "Матрос Позинич" писали провідні ЗМІ, тож грецька компанія знала кого вона прийняла в свій флот.