NASA і Японське космічне агентство (JAXA) оголосили про плани запустити перший у світі штучний супутник із дерева, LignoSat, у 2024 році. Цей унікальний проект покликаний зробити космічне сміття біорозкладним і мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище.

Про це пише ЦТС з посиланням на Тechno NV.

Дослідники заявили, що три зразки магнолієвої деревини, з якої виготовлений супутник, пройшли успішні тести в умовах космосу, не піддаючись деформації або розкладанню протягом десяти місяців. Експеримент включав значні перепади температур і вплив інтенсивних космічних променів і сонячних частинок.

Для вибору відповідної деревини вчені відправили три зразки - магнолію, вишню і березу - на Міжнародну космічну станцію (МКС). Магнолія була обрана через свою стійкість до можливих деформацій в умовах виробництва.

Наразі на орбіті Землі перебуває понад 9300 тонн космічних об'єктів, включно з космічним сміттям, створюючи проблеми для астрономічних досліджень й ускладнюючи виявлення космічних явищ. Блискучі метали, з яких виготовлені наявні супутники, збільшують яскравість нічного неба, створюючи світлове забруднення.

Експерти вважають, що дерев’яні супутники, такі як LignoSat, є менш шкідливою альтернативою космічному сміттю, знижуючи екологічний вплив і забезпечуючи безпеку в космосі.