Марсіанський вертоліт Ingenuity встановив новий рекорд із польоту у висоту. Апарат піднявся на 20 метрів над поверхнею Червоної планети.

Про це пише ЦТС з посиланням на New Voice.

Минула максимальна позначка становила 14 метрів.

"Ingenuity встановив новий рекорд. Марсіанський гелікоптер успішно завершив 59-й політ, піднявшись на найбільшу висоту - 20 метрів. Гелікоптер перебував у повітрі 142,59 секунди", - йдеться в повідомленні NASA.

Судячи з усього, випробування проводилося лише з метою встановити новий рекорд висоти, адже Ingenuity приземлився в тій же точці, звідки злетів. Однак результат все одно вражаючий, з огляду на специфіку апарату.

Гвинтокрил розробили з метою дізнатися, чи зможе він пересуватися над поверхнею Марса. Ingenuity розглядався як тестовий зразок для отримання даних, які дадуть змогу створити ефективніші варіанти апарату. Але гелікоптер перевершив очікування.

Перший запуск гелікоптера відбувся у квітні 2021 року, коли він піднявся на три метри вгору і провисів 39,1 секунди. Відтоді Ingenuity здійснив багато вильотів. Кожен із них тривав до 169,5 секунди, а швидкість пересування становила 6,5 метрів/с. За один раз апарат долав відстань до 709 метрів.

Загалом Ingenuity досяг 100 хвилин загального часу польотів. Гелікоптер навіть допоміг марсоходу Perseverance, зробивши знімки кратера Єзеро з повітря. Це дало змогу спланувати маршрут пересування.