Світові ціни на пшеницю почали знижуватися одразу після того, як з порту Чорноморськ вийшло перше судно із зерном, яке заходило туди в рамках дії тимчасового коридору, оголошеного Україною. Це перший балкер що вийшов з порту після виходу рф з зернової угоди.

"Перше судно із зерном за більш ніж два місяці вийшло з одного з чорноморських портів України, оскільки Київ прагне кинути виклик морській блокаді росії після провалу угоди про безпечний прохід. Ціни на пшеницю впали", - йдеться в повідомленні Bloomberg, яке цитує ЕП.

Так, ф'ючерси на пшеницю 19 вересня, подешевшали на 1,3% до 5,84 долара за бушель.

Проте, як зазначає видання, поки зарано говорити про якийсь суттєвий вплив такого "відкриття коридору".

"Ринок очікує відповіді від Москви, яка заявила, що розглядатиме будь-які кораблі, що прямують до портів України, як такі, що потенційно несуть зброю. У серпні російський військово-морський флот обстріляв судно, щоб змусити його зупинитися для перевірок", - пише Bloomberg.

Нагадаємо, сьогодні з порту Чорноморськ вийшло судно Resilient Africa. Це один з тих балкерів, що першими скористалися тимчасовим чорноморським коридором, оголошеним Україною, на вхід до вітчизняних гаваней.

Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. Так, з 15 серпня тимчасовим коридором скористалось  5 суден: контейнеровоз JOSEPH SCHULTE, балкери PRIMUS, ANNA-THERESA, OCEAN COURTESY та PUMA.