Уряд Болгарії забрав у російської компанії "Лукойл" контроль над нафтовим терміналом "Росенец", що розташований на узбережжі Бургаської затоки.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Економічна правда з посиланням на болгарську службу Радіо Свобода.

Зазначається, що про розрив концесійного договору щодо управління терміналом болгарська влада повідомила "Лукойл" ще в середині серпня. За словами міністра транспорту і комунікацій Болгарії Георгія Гвоздейкова, уряд країни не виплачуватиме концесіонерові компенсацію, оскільки договір розірвано у зв'язку з форс-мажорними обставинами.

"Відтепер "Лукойл" може домагатися своїх прав десь ще, але не в Болгарії. Ми дотрималися закону і європейського регулювання", - сказав міністр.

Концесійний договір на управління терміналом "Росенец" на 35 років "Лукойл" підписав у 2011 році. Проте влітку цього року парламент Болгарії вирішив розірвати договір через санкції, накладені ЄС на Росію.

Термінал призначений для приймання, зберігання та транспортування нафтохімічної сировини та товарних продуктів. Приймання сировини здійснюється з танкерів, що швартуються до одного з трьох причалів.

Раніше ЦТС писав, що влада Естонії планує продати з аукціону навалочні та наливні термінали в портах Мууга і Сілламяе, які знаходяться у власності російських компаній.