Національний оператор пасажирських залізничних перевезень Нідерландів Nederlandse Spoorwegen (NS), король Нідерландів Віллем-Олександр і королева Максіма передають свій королівський поїзд Голландському залізничному музею. Офіційний візит до Бельгії 20-22 червня стане його останньою подорожжю. 

Про це пише ЦТС з посиланням на RailTech.

Протягом останніх десятиліть поїзд використовувався не тільки королівською сім'єю, але й перевозив глав іноземних держав.

Поїзд складається з одного вагона, що базується на рухомому складі 1980-х років, побудованому вже неіснуючою німецькою компанією Talbot. Він позначається як SR10, і почав курсування у 1993 році. У вагоні є салон, дві невеликі спальні, кухня і зона для зустрічей максимум для шести осіб.

Потяг замінив попередній двовагонний королівський поїзд, побудований у 1930 році, який експонується в Голландському залізничному музеї. У 2012 році до поїзда було додано ще два вагони. Це колишні пасажирські вагони першого класу, які були трансформовані та пофарбовані в синій колір. Проте їх заборонено використовувати для міжнародних перевезень. 

Це суттєво відрізняється від британського королівського поїзда, який має дев'ять вагонів, декілька спальних кімнат і вагон-ресторан.

Відправка королівського поїзда на пенсію закінчує період у 160 років, протягом якого використовувався різний королівський рухомий склад.

Відзначимо, що свій персональний вагон має і королівська родина Данії. Вагон було збудовано у 1987 році, а свій сучасний вигляд і оздоблення він отримав у 2000-му, коли його було модернізовано - до 60-ї річниці королеви Маргрете ІІ.