Представники "Укрзалізниці" під час міжнародної виставки Transport logistic 2023 у Мюнхені провели зустріч з керівництвом французької машинобудівної компанії Alstom, під час якої, зокрема, обговорили запровадження сучасних технологічних рішень для інтеграції вантажних залізничних перевезень в європейську систему.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АТ УЗ.

Так, за словами представника АТ УЗ в Литовській Республіці та країнах Балтії Артема Хачатуряна, зокрема, йшлося про можливість інтеграції в Україні технологічної розробки іспанської компанії Tria - вагонних візків з розсувною системою для переходу з колії шириною 1435 мм на колію 1520 мм.

За результатами проведених переговорів передбачається створення експертної групи, яка оцінить перспективність запровадження даної технології нашими партнерами в ЄС на прикордонних залізничних переходах з коліями 1435 мм і 1520 мм.

На запитання ЦТС, чому перемовини проводилися саме з французькою компанією, в АТ УЗ відповіли, що Alstom має можливості впровадження технології, хоча і не є її розробником.

Також в "Укрзалізниці" уточнили, що зустріч була трьохсторонньою - за участі Alstom і Tria.

"Пропонується система зміни візків з колії 1435 мм на колію 1520 мм. Для формування конструктивних рішень обговорювалися питання обміну технологічним досвідом, створення експертної групи, яка б розглянула можливості інтеграції даних рішень в Україні. А також обговорювалося питання практичних тестів, які проводять в Іспанії з подібною системою. За результатами роботи експертів буде оцінена подальша перспектива щодо впровадження даної технології в Україні на прикордонних переходах з ЄС", - розповів представник "Укрзалізниці". 

Відзначимо, що іспанська Tria запатентувала технологію, яка дозволяє пристроям, встановленим на стиках колій різних стандартів, під час руху поїзда автоматично змінювати ширину колії для колісних пар. Поїзд при цьому має рухатися на швидкості 15 км/год.

Зокрема, 33 таких пристрої встановлені на кордонах Іспанії для перемикання вагонних візків з європейської (1435 мм) на іберійську (1668 мм) колію. 

В свою чергу, Alstom впроваджує подібні технології на практиці. Так, в грудні минулого року французька компанія виготовила та встановила пристрої зміни колії (з європейської на метрову), розроблені компанією МОВ, в Швейцарії.