Міністерство аграрної політики та продовольства оприлюднило умови пропуску транзиту українського продовольства через Угорщину.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Зауважується, що з 18 квітня по 1 липня поточного року діятиме заборона на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Однак дозволяється транзит, який має бути завершений територією Угорщини впродовж семи днів з дати в’їзду. Також наведені умови, за яких здійснюватиметься транзит української агропродукції.

Зокрема: товар прямує через територію Угорщини до інших країн-членів ЄС та третіх країн, що підтверджується транзитною декларацією Т1, в якій пунктом призначення товару вказані зазначені країни; транспортні засоби мають бути опломбовані митними пломбами; транспортування заборонених до імпорту товарів через територію Угорщини має бути завершене впродовж семи днів з дати в’їзду на її територію.

Здійснення оформлення транзитної декларації Т1 та пломбування митними пломбами можливе як на території України, так і в пункті пропуску на території Угорщині.

"При цьому вимога додаткового пломбування залізничних вагонів відсутня, а пломби залізниць прирівнюються до митних пломб", - наголошується у дописі.

У разі перебування транзитних вантажів на території Угорщини більше семи днів до відповідних перевізників буде застосоване адміністративне стягнення у розмірі 100% ринкової вартості товару без ПДВ, що транспортується.

"Функцію щодо перевірки виконання відповідної вимоги покладено як на працівників митниці, так і на поліцію", - уточнюється в інформації відомства.

Окрім того, угорські митники на пункті пропуску будуть додатково повідомляти про необхідність транспортування заборонених товарів територією Угорщини впродовж семи днів, а перевізники мають заповнити відповідну заяву щодо їх ознайомлення з такими умовами.

Угорська сторона також повідомила, що "прямування товару, забороненого до імпорту, в режимі транзиту на митний склад, що знаходиться на території Угорщини, з наступним перевантаженням та вивезенням в режимі транзиту буде заборонено, оскільки буде заборонено будь-яке переміщення заборонених до імпорту товарів, якщо пункт призначення знаходиться на території Угорщини".

"Для прикладу, у разі перевантаження вантажів з залізничного транспорту на автомобільний на території Угорщини таке перевезення неможливе через вищезазначені причини", - зауважили у міністерстві.

Якщо товар прямує з України у залізничних вагонах стандарту 1435 мм, їхнє пломбування відбувається на території України із застосуванням пломб УЗ, які прирівнюються до митних пломб. Якщо товар прямує з України у залізничних вагонах для колії 1520 мм з перевантаженням у вагони для колії 1435 мм на території Угорщини, пломбування також є обов’язковим. Пломбування вагонів для колії 1520 мм відбувається на території України із застосуванням пломб УЗ.

"Пломбування вагонів колії 1435 мм, після перевантаження на території Угорщини, відбувається із застосуванням пломб залізничного перевізника. Залізничні пломби прирівнюються до митних пломб", - зазначається у дописі Мінагрополітики.

Окрім того, процедури та правила проведення ветеринарного контролю залишаються без змін.