Сьогодні, 1 березня, після паузи, що тривала з 16 грудня, відновлено курсування трамваїв в Житомирі.

"О 06:13 сьогодні після перерви житомирський трамвай вийшов на маршрут", - цитує ЦТС повідомлення міської ради.

Напередодні в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міськради Микола Єрмаков проінформував, що на єдиному у місті трамвайному маршруті працюватимуть 6 трамваїв.

В "Житомиробленерго" говорять, що змогли збалансувати систему і вийшли на режим, який може гарантувати безперебійне постачання електроенергії. Разом з тим, у разі зменшення потужностей енергомережі, трамвай знову припинить курсування.

Нагадаємо, що рух трамваїв у Житомирі зупинили 16 грудня 2022 року, аргументуючи це дефіцитом електроенергії внаслідок російських ракетних обстрілів. Однак, і без цього фактору "виживання" житомирського трамвая знаходиться під питанням - від трамвайної мережі в місті наразі залишився лише один маршрут. Тому, як пише залізничний блогер Олег Васильєв, "у версію міської влади мало хто повірив, і колектив депо почав готуватися до того, що трамваї більше не виїдуть на маршрут… Місцеві жителі зверталися до міськради із запитами щодо термінів відновлення роботи трамвайного маршруту". Після чого було анонсовано, що трамваї знову почнуть курсувати за умови достатніх лімітів електроенергії.

"На жаль, чиновники не розглядають трамвай, як вагому складову транспортної системи міста. Через це, з бюджету не виділяються кошти на капітальний ремонт колій та рухомого складу. Також міська влада ігнорує можливість одержати від країн Євросоюзу трамвайні вагони у якості гуманітарної допомоги. Попри те, що після закриття Льонокомбінату пасажиропотоки по місту змінилися, все одно, трамвайна лінія зберігає логістичний потенціал. Маршрут сполучає один з віддалених районів Житомира із центром міста. У майбутньому трамвайна лінія може стати у пригоді після реновації промислової території. Наявність такої транспортної інфраструктури повинна слугувати одним із факторів залучення інвесторів у будівництво житла та розвитку промисловості", - прокоментував Васильєв.