АТ "Укрзалізниця" має намір створити власну компанію-перевізника на території Європейського Союзу та до кінця поточного року планує уже надавати послуги українським вантажовідправникам, повідомив в ході засідання Експортного офісу при УЗ голова правління компанії Олександр Камишін.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Він не уточнив, у якій саме країні буде створена перша така компанія.

"До кінця цього року у вас з’явиться можливість їхати європейською стороною з перевізником, який називається "Укрзалізниця". Ми піднімаємо там свого перевізника. Піднімаємо там свій парк локомотивів, вагонів. Вже у нас з’явилися перші нові вагони на вузькій колії. І у вас з’явиться цього року вже можливість вперше виїхати з УЗ, з нашими стандартами якості роботи", - заявив Камишін.

Рішення він пояснив тим, що "іноземні перевізники не вмотивовані везти більше".

"Іншого рішення для себе ми не знайшли. Ми пробували щодня, щотижня, щомісяця активно працювати з нашими сусідами, партнерами. Ми побачили, що у них немає мотивації везти більше. Коли ми це зрозуміли, то спробували зробити СП з двома компаніями. Ми побачили, що у них немає мотивації робити з нами СП. Ми зрозуміли, що нам треба йти самим, самим пробивати дорогу. І ми зробимо. Це довгий шлях і ми в ньому пройдемо все: від надання наших вагонів іншим перевізникам до отримання своєї ліцензії, до повноцінного свого перевізника", - розповів очільник УЗ.

Він відмітив, що в першу чергу, УЗ надаватиме свої вагони за кордоном "лише державним компаніям і стратегічним вантажам". "Далі, з розширенням парку, будемо давати можливість й іншим. Але як перевізник ми зможемо працювати з усіма", - сказав він.

Член правління УЗ Вячеслав Єрьомін уточнив, що робота буде здійснюватися за договорами, аналогічними тим, що нині укладає філія "Центр транспортної логістики" на експедирування вантажів.

"Будуть діяти договори експедирування, які у нас є в ЦТЛ, але ми будемо продавати вам перевезення не до кордону, а до кінцевої точки", - додав він.