Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України запускає роботу Аеронавігаційного Фонду солідарності разом з "Євроконтролем". Про це було домовлено в рамках зустрічі генерального директора "Євроконтролю" Рауля Медіни Кабальєро з віце-прем’єр-міністром з відновлення України - міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим, головою Державної авіаційної служби України Олександром Більчуком та директором "Украероруху" Андрієм Ярмаком, пише ЦТС.

Ще в листопаді 2022 року 41 держава-член "Євроконтролю" оголосила про створення добровільного Фонду солідарності для підтримки України на час призупинення виконання польотів в повітряному просторі нашої країни.

Зокрема, цей Фонд дасть змогу фінансувати заходи щодо відновлення послуг з аеронавігаційного обслуговування та забезпечить фінансову підтримку "Украероруху" на період воєнного стану.

"Сьогодні нам важливо підтримати близько чотирьох тисяч унікальних фахівців української аеронавігаційноі сфери, а також зберігати в належному стані аеронавігаційну інфраструктуру країни, яка протягом останнього року зазнала суттєвих пошкоджень. Завдяки Фонду солідарності ми зможемо провести належну підготовку персоналу та підготувати аеронавігаційну інфраструктуру для післявоєнного відновлення польотів", - заявив Кубраков.

На зустрічі також були обговорені кроки з відновлення цивільного повітряного руху в Україні після закінчення воєнних дій, відновлення аеронавігаційної інфраструктури та забезпечення відповідного рівня безпеки польотів у повітряному просторі нашої країни. 

"Євроконтроль" (Європейська організація з безпеки аеронавігації) - міжнародна організація, що працює у сфері організації повітряного руху у європейському регіоні. Вона координує і планує управління повітряним рухом для всієї Європи. Його діяльність охоплює стратегічне і тактичне управління потоками, підготовку диспетчерів, регіональний контроль повітряного простору, а також збір аеронавігаційних податків.