Компанія Petroleum Geo-Services (PGS), яка є власником науково-дослідницького судна Ramform Sovereign, що використовується в пошуку копалин та сейсмологічної розвідки, планує розгорнути його у першому кварталі 2023 року для проведення нової сейсморозвідки біля берега Сабаху у Малайзії.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rivieramm.

Планується, що Ramform Sovereign розпочне збір сейсмічних даних, що охоплюють 3500 км 2 над платформою Сабах, у січні 2023 року та завершить проект у серпні.

Ця інформація допоможе державній енергетичній групі Petronas і міжнародним енергетичним компаніям, таким як Shell, збільшити запаси нафти і газу шляхом розвідки цього басейну.

Широка корма судна є стійкою та безпечною платформою, на якій зосереджено практично все геофізичне обладнання. Із задньої частини корпусу судна розтягуються шлангові сейсмоприймальні коси (так звані стримери з розташованими на них мікрофонами). Довжина стримерів може досягати 9,5 км, а їх кількість - до 20 штук. Буксуючи їх на певній стабільній швидкості, судно реєструє звукові коливання, обробка яких дозволяє,  зокрема, виявляти родовища нафти під морським дном. Широка корма судна також є важливою для зменшення качки і поштовхів у морі, що необхідно для коректного збору даних.

"Північно-західний басейн Сабах є нафтовою системою з родовищами Кікех, Гумусут Какап і Малікаї, з величезним потенціалом, але він все ще вважається одним із найменш досліджених басейнів у світі. Отримання даних за допомогою наших суден, розроблених Ramform, і технології GeoStreamer, допоможе енергетичним компаніям у розвідці цього регіону. Поєднуючи всі етапи програми Sabah MultiClient, ми можемо запропонувати регіональний набір даних, який покращує розуміння нафтових систем", - сказав президент і виконавчий директор PGS Руне Олав.

Petronas через Malaysia Petroleum Management використовує ці набори даних, щоб розкрити весь потенціал глибоководної зони в північно-західному басейні Сабах, і ця інформація доступна для енергетичних компаній, які бажають взяти участь у майбутніх раундах торгів концесії на розвідку в Малайзії.

Дослідницьке судно PGS Ramform Tethys, побудоване в 2016 році, мобілізовано, щоб розпочати дослідження в січні 2023 року, які планується завершити у серпні 2023 року. Ці дані будуть використані для розширення розвідки в цьому прикордонному та глибоководному басейні.

Читайте також 10 рідкісних і незвичайних суден світу