Верховна Рада України 19 липня ухвалила постанову №7566 "Про деякі питання примусового відчуження майна в умовах правового режиму військового стану", якою вирішила передати майно Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ) у державну власність.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Проєкт документа було передано до Верховної Ради 18 липня. Наступного дня його розглядав Комітет з економічного розвитку, але згоди щодо ухвали так і не досяг. Було ухвалено рішення визначитися шляхом голосування.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, існує загроза втрати виробничих потужностей НКМЗ у зв’язку з можливістю захоплення його російським агресором.

"Обладнання НКМЗ може бути задіяне в кооперації підприємств оборонно-промислового комплексу при виробництві великокаліберних снарядів, компонентів артилерійських озброєнь (стволів) і новітніх вітчизняних комплексів артилерійського озброєння, зокрема для якнайшвидшого закриття нагальної потреби в артилерійських стволах 122 мм", - пояснив народний депутат Володимир Ар’єв.

У зв’язку із цим дуже важливо не допустити захоплення обладнання ворогом, зберегти та використовувати його на благо України, додав нардеп.

Яке саме майно заводу може перейти у власність держави, у документі не уточнюється, однак у пояснювальній записці зазначено, що реалізація цього документа вплине на витрати бюджету. Терміни та умови передачі майна також поки що не розкриваються.