Віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що Мінрозвитку  не може підтвердити правдивості заяви міністерства оборони країни-агресора рф щодо огляду та обстрілу судна Sukru Okan, пише ЦТС.

За повідомленнями міністерства оборони рф, в південно-західній частині Чорного моря після виходу з Босфору військовий корабель держави-терориста у неділю, 13 серпня, нібито намагався зупинити балкер Sukru Okan для проведения огляду. Як заявили в міноборони рф, на відмову капітана зупинитися росіяни відкрили попереджувальний вогонь. 

"Україна не може підтвердити достовірність викладеної інформації. Однак сам факт спекуляції навколо цього судна з метою залякувань та перешкоджання руху торговельних суден - є грубим порушенням росією норм міжнародного права. Такі дії є нехтуванням принципами свободи судноплавства, закріпленими Конвенцією ООН з морського права 1982 року, а також порушенням норм Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі, 1974 року, депозитарієм якої є Міжнародна морська організація", - зазначив Кубраков.

Він додав, що окрім шантажу всього світу продовольством, росія вдалася до терору в Чорному морі і цей акт є відвертим зневажанням прав чорноморських держав на вільне судноплавство та прав іноземних суден на мирний прохід територіальним морем прибережних країн.

Наразі балкер рухається у напрямку Суліни (Румунія). 

"Ми закликаємо ІМО та партнерів жорстко відреагувати на дії росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів до російської федерації як країни-члена ІМО", - підкреслив посадовець.

Також в Мінрозвитку додали, що для уникнення провокацій капітанам суден, які прямують в напрямку до/з українських морських портів, рекомендується здійснювати рух суден якомога ближче до узбережжя північно-західної частини Чорного моря, територіальними водами Турецької Республіки, Республіки Румунія та Республіки Болгарія.