Польський журналіст Славомір Сераковський оголосив про збір коштів на придбання турецького безпілотника Bayraktar для української армії.

Збір триватиме 30 днів, за цей час Сераковський планує зібрати 4,5 млн злотих, пише ЦТС, посилаючись на Rzeczpospolita.

"Литовці миттєво зібрали кошти, і компанія, яка виробляє Байрактари, вирішила пожертвувати один Україні, а зібрані гроші використати на допомогу людям. Пізніше те саме сталося і з наступними трьома! Настав час і для нас", - написав Сераковський.

Він нагадав, що в Литві наприкінці травня пройшов збір коштів, метою якого було придбання турецького безпілотника. Збір оголосив його колега, литовський журналіст Андріус Тапінас. За три дні в Литві зібрали майже 6 млн євро.

"Байрактари надзвичайно ефективні в цій війні, і саме завдяки їм українцям вдалося захистити Київ. Але в українців збігає час. У нас є шлях. Не будемо пасивно дивитися, як убивають українських дітей. Давайте візьмемо участь у цій боротьбі. Перейдемо до найефективнішої зброї!" - написав у своєму зверненні Сераковський.

"Сума надзвичайно амбітна [...]. Якщо зберемо менше, то все передамо до фонду Збройних Сил України при Національному банку України. Те ж саме зробимо і з надлишком", - додав журналіст.

Як відомо, українська армія досить ефективно використовує ударні безпілотники Bayraktar для атак на російську бронетехніку. Дрони також використовуються для корекції артилерійського вогню.