Державний бюджет України на 2024 рік передбачає 7 програм, спрямованих на відновлення інфраструктури, на загальну суму 10,9 млрд грн. Найбільше коштів на суму 4,5 млрд грн заплановано витратити на субвенції місцевим бюджетам на проєкти Програми з відновлення України, 3,2 млрд грн на програму "Підтримка швидкого відновлення України" і 2,3 млрд грн субвенції на відновлення об’єктів критичної інфраструктури. Крім цього, заплановані видатки на суму 331 млн грн у рамках програми "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" і 16 млн грн на відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення ("RELINC"). Розпорядником 5 із зазначених програм визначено Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, а за виконання програм "Підтримка швидкого відновлення України" та "RELINC" відповідальне Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Окрім цього, фінансувати відбудову планується за рахунок Фонду ліквідації наслідків збройної агресії росії. Водночас цьогоріч Фонд не фінансуватиметься за рахунок коштів Національного банку, надходження яких у 2023 році склало  35,9 млрд грн або 58% від загальної суми Фонду. Натомість Фонд наповнюватиметься за рахунок вилучених російських активів, однак сума таких надходжень наразі невідома. У січні 2024 року Кабінетом міністрів України було спрощено процедуру виділення коштів з Фонду: громади будуть подавати регіональні проекти відновлення напряму до міністерств через систему DREAM.

У 2024 році ми бачимо значне зменшення бюджету Мінвідновлення та Агентства відновлення порівняно з 2023 роком - із 119 млрд до 39 млрд грн. Агентство відновлення досить важко планувати діяльність із відбудови: із планових 26 млрд грн 23 млрд доведеться віддати як погашення колишніх кредитів Укравтодору (які вже необхідно реструктурувати). Натомість мінімальні потреби на відбудову України 2024 року майже у п’ять разів вищі і сягають більш як 170 млрд грн. Із них найважливіші:

  • компенсації за знищене житло у сумі 20 млрд грн, які планували виплатити людям на придбання понад 10 тис. квартир і 6 тис. будинків;
  • будівництво об'єктів захисту критичної інфраструктури;
  • комплексне відновлення населених пунктів;
  • завершення будівництва розпочатих об'єктів, аби ті не стали довгобудами, загалом на суму 53 млрд грн.

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, який найбільш прозоро фінансує об'єкти відбудови, 2024 року, за прогнозами, зменшиться вдвічі. Адже тепер його наповнюватиме лише одне джерело — кошти, конфісковані у російських фізичних та юридичних осіб на території України (орієнтовно 25,8 млрд грн із 62 млрд). Таким чином, 2024-го варто очікувати, що замороженими будуть заходи з відбудови та програма "єВідновлення".

Ukraine Facility - механізм, що його затвердила Європейська Рада, передбачає 50 млрд євро на відбудову України впродовж наступних чотирьох років. Однак європейські інвестиції нам дадуть лише в обмін на українські реформи, а також антикорупційні механізми та інструменти прозорості. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проектів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій. На додаток, бюджет програми Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що складатиме 3 млрд євро.

Ключові здобутки, які вдалося напрацювати 2023 року, - пріоритезація проектів відбудови, публічність роботи фондів, старт електронної системи відбудови DREAM - Кабмін може замінити лише одним резервним фондом. Це зручний механізм для уряду, коли кошти спрямовують через центральні органи виконавчої влади, а не комісію Фонду, засідання якої транслюється. Саме так, в ручному режимі, цього року планують відбудовувати всю критичну інфраструктуру - від доріг і мостів до водогонів і споруд захисту критичних об'єктів.

Що ж робити для збільшення прозорості та фінансування відбудови?  Залучати іноземних підрядників зі своїм експортним фінансуванням, створювати спільні підприємства з українськими будівельними компаніями та більше працювати по проектам ЄБРР, ЄІБ та Світового банку.