Українською топ-новиною ранку 14 лютого 2024 року стало повідомлення Генштабу ЗСУ і ГУР МО про затоплення російського великого десантного корабля "Цезар Куніков" поблизу Алупки. І це лише за два тижні після того, як на рейді Донузлава було знищено ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту росії.

ЦТС вирішив переглянути, чи приділили увагу цій події іноземні ЗМІ, та у якому ключі подають інформацію. Нас перш за все цікавив транспортний аспект - вплив на судноплавство. Нижче наводим витримки із сьогоднішніх публікацій, які були дотичні до цієї тематики:

pic

Reuters:

"Україна використовує безпілотні морські дрони, начинені вибухівкою, для атак на російські військові кораблі, щоб спробувати витіснити їх з частини Чорного моря. Це дало змогу Україні відкрити судноплавний коридор уздовж традиційно ключового експортного шляху.

В України не залишилося жодного великого військового корабля, і вона навмисно затопила свій власний флагман на початку російського повномасштабного вторгнення, щоб запобігти його потраплянню в руки росії.

Нещодавно розроблені військово-морські безпілотники є життєво важливими для України, оскільки вона намагається скоротити величезний розрив у своєму військово-морському потенціалі з росією, яка має потужний Чорноморський флот, який Київ намагається деградувати.

У грудні високопоставлений український силовик заявив, що вже знищено 20% російського Чорноморського флоту… Позаминулого місяця українські крилаті ракети вразили ще один великий російський десантний корабель у Криму".

Stern:

"Україна знову змогла потопити російський корабель. Менш ніж через 14 днів після втрати ракетного корвета "Івановєц"…

Починаючи з 2022 року, українці можуть періодично топити або пошкоджувати російські кораблі. Пошкодження - це широке поле, починаючи від "практично неможливо відновити" і закінчуючи незначними пошкодженнями. На нижньому рівні російських втрат знаходяться патрульні катери класу "Раптор" довжиною близько 17 м. На іншому кінці шкали найболючіша втрата росіян: важкий ракетний крейсер "Москва". Між ними стоять десантні кораблі та корвети. Навіть підводний човен сильно постраждав на верфі. Втрати і сильно пошкоджені кораблі складають до восьми малих одиниць (патрульні катери, десантні катери), трьох корветів, одного підводного човна, чотирьох десантних кораблів і одного важкого крейсера…

Ці успіхи не змінять хід війни. Але вони витіснять російський флот із західної частини Чорного моря. Регулярні втрати, які не супроводжуються здобутками, для Москви безглузді. Але це також означає, що морські шляхи постачання Криму будуть скасовані, і всі товари доведеться транспортувати через Кримський міст. Без російських кораблів є надія відновити шлях торговельного судноплавства в Україну і таким чином збільшити експорт зерна".

Kronen Zeitung:

"У оборонній боротьбі з широкомасштабним російським вторгненням протягом майже двох років українські військові вже кілька разів топили або принаймні серйозно пошкоджували російські військові кораблі за допомогою ракет і морських безпілотників.

Зараз російський Чорноморський флот значною мірою витіснений із західної частини Чорного моря".

Sözcü: 

"Коли російський військовий корабель "Цезар Куніков" проходив через Босфор у 2015 році, солдат на кораблі тримав на своєму плечі ПЗРК "земля-повітря", що спричинило кризу по лінії Анкара-Москва. Після скандального фото посла росії в Анкарі викликали до МЗС.

Screenshot - 14_02_2024 , 20_14_25

У Кремлі ж носіння військовим переносного ракетного комплексу аргументували заявою: "Наш військовий корабель "Цезар Куніков" під час проходу через Босфор не порушив жодної статті угоди Монтре".

Коли цей же корабель проходив Босфор у 2020 році, було видно, що екіпаж спостерігає за берегом, а солдат чекає біля великокаліберного кулемета.

Останнім часом Україна намагається зберегти відкритими судноплавні шляхи в західній частині Чорного моря, яка є життєво важливою для зовнішньої торгівлі, атакуючи російський флот за допомогою заряджених вибухівкою безпілотників".

CNN:

"У той час, як повномасштабне вторгнення росії в Україну наближається до другої річниці, лінії фронту місяцями залишаються здебільшого нерухомими. Але з минулого року Україна повернулася до Чорного моря, заявивши, що її удари по Криму та російським кораблям мають на меті ізолювати півострів і ускладнити для росії підтримку військових операцій на материковій частині України.

Відповідаючи на питання про інцидент на прес-конференції в Брюсселі в середу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що "українці змогли завдати великих втрат російському Чорноморському флоту", і що це "велике досягнення, велика перемога українців".

Глава НАТО також зазначив, що те, що Збройні сили України відтіснили російський Чорноморський флот і відкрили коридор, дозволило їм експортувати зерно та інші товари на світовий ринок.

"Мало хто вірить, що це було можливо всього кілька місяців тому. Але зараз фактично експорт зерна з України відбувається навіть без угоди з росією. Отже, це свідчить про навички та компетентність Збройних сил України", - сказав Столтенберг, додавши, що це результат навичок українських сил, але також важливою була підтримка НАТО.

Читайте також Битва Давида проти Голіафа: Як західні ЗМІ реагують на українське протистояння росії у Чорному морі