Останні місяці територіальні центри комплектування значно підсилили мобілізацію безпосередньо на підприємствах. Бізнес починає бити на сполох. Потреба у кадрах була ще до повномасштабного вторгнення. Деякі підприємства на той час навіть розглядати можливість залучення спеціалістів з інших країн, таких як Казахстан, Узбекистан. Сьогодні ситуація загострилася в рази.

Військові говорять, що потреби в людях для захисту країни на цей рік складають 400-500 тисяч людей. Така кількість - це суттєве навантаження на бюджет України, адже забезпечення військових потреб повністю фінансується за рахунок власних коштів країни. "Коли ми говоримо про ту чи іншу мобілізацію, ми повинні знати, що один воїн - це шість людей в цивільному житті, які сплачують податки", - так у грудні говорив президент України Володимир Зеленський.

Необхідність мобілізації ніхто не заперечує. Хлопці та дівчата, котрі воюють вже майже два роки, заслуговують на відпочинок. Проте, важливим фактором при мобілізації має бути економіка.

Ситуація, яка склалась на сьогодні, коли територіальні центри комплектування в першу чергу рекрутують людей з підприємств, призводить до втрати кадрів, яких неможливо замінити з ринку. Як результат - зменшення обсягів виробництва, а отже і податкових надходжень. Відтак знижуються можливості держави й надалі в потрібних обсягах забезпечувати Сили оборони країни.

Враховуючи ці фактори, доречним буде зменшення навантаження на офіційний сектор. Натомість вважаємо, що наголос має бути на тому, щоб залучити до наближення перемоги України чоловіків, які не працюють або менше працюють в офіційному секторі. Окрім того, вважаємо за необхідне зберегти чинну постанову Кабінету міністрів №76 щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час.

Мобілізація без урахування економічної складової у досить короткий час призведе до стрімкого скорочення "білої" економіки та розвитку тіньового сектору. А це означатиме різке скорочення надходжень у бюджет і відтак зменшення можливостей для фінансування Сил оборони. Ми розуміємо потребу в удосконалені правил мобілізації, та сподіваємось, що наші занепокоєння будуть враховані. А керівництво країни та законодавці знайдуть необхідні механізми реалізації при ухваленні остаточної редакції Закону.