До порту тимчасово окупованого Маріуполя знову зайшло судно під навантаження краденого зерна українських аграріїв.

Як пише ЦТС, про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Пришвартоване біля причалу судно "Междуреченськ" чекає на доставку зерна для завантаження. Систему ідентифікації судна вимкнено", - зазначив він.

Андрющенко додав, що попри всі гучні заяви, судноплавство до Маріуполя займає понад півтори доби з Ростова.

"Розвантаження понад дві доби (вантаж орієнтовно до 1,5 тис. тон) - це дуже повільно. Значить, до повноцінної роботи порту далеко", - підсумував радник міського голови Маріуполя.

photo_2023-06-07_09-46-58

photo_2023-06-07_09-46-58 (2)

 photo_2023-06-07_09-46-58 (3)

Раніше повідомлялося, що в порту Маріуполя росіяни вже здійснили навантаження краденого зерна українських аграріїв на одне зі своїх суден. Обсяг навантаженого збіжжя тоді склав 3,5 тис. т. Завантаження відбувалося більше одного тижня, що вказує на низьку ефективність роботи порту. 11 травня Андрющенко написав, що було встановлено, яким саме судном окупанти вивезли перше крадене зерно з Маріуполя. Це власне судно 1966 року класу РМ3 "Междуреченск" з портом приписки Ростов-на-Дону. Судно вийшло з порту приписки 29 квітня, повернулося з Маріуполя з зерном до Ростова 8 травня.

Відзначимо, що росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з тимчасово окупованих територій Донеччини та Запорізької області. Для цього окупанти зносять залізничний вокзал та перебудовують морський порт. "Якщо їм вдасться реалізувати плани, то вони зможуть використовувати це для експорту зерна з окупованих територій Донеччини та Запоріжжя", - зазначав Андрющенко.

Також нагадаємо, що росіяни незаконно включили порти Маріуполь та Бердянськ до Реєстру морських портів росії. Також окупантами запущено процес включення судноплавної ділянки водних шляхів Херсонської області до Переліку внутрішніх водних шляхів рф.

Раніше ЦТС писав, що росіяни вивозять руду з тимчасово окупованих територій України, використовуючи Маріупольський порт.