Данська нафтогазова компанія Ørsted розпочала реалізацію проекту FlagshipONE з будівництва заводу з виробництва метанолу. Нові потужності забезпечуватимуть паливом швидкозростаючий флот, що працює на метанолі.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Завод FlagshipONE, проект якого був розроблений шведською компанією Liquid Wind, що спеціалізується на е-паливі (екологічно чисте, вуглецево-нейтральне, вироблене за допомогою електроенергії), буде розташовано поруч із теплоелектростанцією Övik Energi Hörneborgsverket у місті Ерншельд.

В даний час в портфелі замовлень або вже в експлуатації судноплавних компаній знаходиться понад 110 суден, що працюють на метанолі, тоді як наприкінці 2022 року їх було лише 80 одиниць. 

Е-метанол з проекту FlagshipONE вироблятиметься з використанням відновлюваної електроенергії та біогенного вуглекислого газу, уловленого на Hörneborgsverket. Виробництво е-метанолу розпочнеться у 2025 році, і на рік цього палива вироблятиметься 50 тис. тонн.

Крім того, FlagshipONE буде використовувати пар, технологічну воду та охолоджувальну воду з теплоелектростанції Hörneborgsverket, а надлишкове тепло від процесу виробництва зеленого метанолу надходитиме Övik Energi, а потім інтегровано до системи централізованого теплопостачання.

Введення проекту в експлуатацію намічено у 2025 році.