В портах Одеса та Чорноморськ зростає вивантаження вагонів з агропродукцією, розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерій Ткачов під час наради представників УЗ та зернового ринку.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

За словами Ткачова, цього тижня спостерігається зростання кількості вагонів, що рухаються у напрямку портів Великої Одеси. Якщо на початку тижня таких було 900 одиниць, то зараз - 1512. Зростає і обсяг вивантаження. 

"Середній показник був приблизно 92 вагони. 23 травня вивантажували 99 вагонів. 24 травня - 186 вагонів. Тобто майже вдвічі зросло вивантаження зерна у портах Великої Одеси", - наголосив посадовець.

Він також висловив сподівання, що ця тенденція збережеться. "І порти вийдуть на ті показники, які мали - майже 900 вагонів на добу. Але це неможливо, поки не запрацює порт Південний, який здійснював найбільший обсяг перевантажувальної роботи зернових вантажів. Тож чекаємо на рішення по порту", - уточнив Ткачов.

Представник УЗ розповів і про ситуацію у порту Ізмаїл. На початку тижня у напрямку цього порту рухалися 2428 вагонів із зерновими, а зараз - 2215. При цьому якщо 23 травня вивантажили лише 60 вагонів через дощ, то 24 травня - уже 106 вагонів. Тож наразі черга становить 21 добу.

Окрім того, Ткачов розповів про те, що почалася передача вагонів із зерном через прикордонний перехід Ягодин-Дорогуськ. Ці вагони простоювали з квітня.

Очільник дирекції по роботі з припортовими станціями регіональної філії "Одеська залізниця" (ДН-5) Володимир Котєлін розповів про відновлення роботи зернового коридору. "За період з 19 травня по сьогодні 14 суден пройшли комісію. Із них вісім - для порту Одеса, шість - для Чорноморська. Сьогодні у зоні інспекції перебувають шість суден (два - для Одеського порту, чотири - для Чорноморська). Також 12 зареєстровані до огляду сьогодні, а ще 36 перебувають в очікуванні реєстрації для проходження інспекції", - зазначив він.

Загалом же за 24 доби травня навантаження зернових на мережі УЗ становило лише 914 тис. т. Водночас на експорт перевезли 973 тис. т. Із них - у напрямку портів 720 тис. т, а 253 тис. т - через західні прикордонні переходи.