Румунський порт Констанца в разі закриття зернового коридору зможе перевантажити 12 млн тонн кукурудзи і приблизно стільки ж пшениці, включаючи румунське, сербське та українське зерно, розповів трейдер компанії Cargill Александру Нягу на міжнарожній конференції EURO GRAIN HUB Exchange & Forum.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

Більшість учасників ринку сподіваються, що зерновий коридор у Чорному морі продовжить роботу. Проте в порту Констанца розглядають сценарії з різними обсягами перевалювання у разі його закриття.

"Маємо надію, що коридор не закриють. Можливо, буде невелика зупинка на кілька тижнів чи на місяць між сезонами, але скоріш за все він продовжить працювати. Але навіть якщо зерновий коридор закриють, Україна зможе експортувати наступного маркетингового року 50 млн тонн зерна, тому що логістика через сусідні країни значно покращилася", - вважає Нягу.

Експерт прогнозує, що в разі припинення українського експорту через порти Великої Одеси в Констанцу надійде близько 6 млн тонн кукурудзи та 4 млн тонн пшениці врожаю-2023.