Міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля повідомив українському міністру агрополітики Миколі Сольському про намір Кишинева заборонити імпорт зерна з України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

Молдова має намір приєднатися до рішення ЄС про введення тимчасових заходів щодо імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України, проте транзит збережеться. За словами Боля, у молдовських сховищах перебуває значна кількість зерна, і це викликає у фермерів побоювання, що їм не вистачить місця для нового врожаю.

"Водночас тенденція експорту вітчизняного зерна є низхідною, витрати на логістику зросли, а ціни на міжнародних біржах обвалилися. Нашим аграріям необхідно максимально ефективно використати запаси зерна та підготуватися до нового сільськогосподарського сезону", - додав Боля.

В свою чергу Сольський висловив незгоду з подібним рішенням з боку Молдови. Він наголосив, що незрозумілими є підстави для подібного рішення, оскільки Україна не імпортує ці культури до Молдови. 

Крім того, у відповідь на обмеження Молдовою українського імпорту, в Києві готують постанову про заборону молдовського імпорту. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - Торговий представник України Тарас Качка.

"Ми повідомили Кишинів - будь-яке обмеження з боку Молдови буде вважатися вкрай недружнім кроком і потягне за собою невідкладну заборону всього імпорту з Молдови", - сказав він.

За його словами, введення такої заборони вже погоджено та запущено у підготовку.