"Укртрансбезпека" повідомила попередні умови транзиту української агропродукції через територію Республіки Польща, згідно з інформацією наданою польською стороною, пише ЦТС.

Зазначається, що транзит аграрної продукції через Польщу відновився за новими умовами в 00:00 годин 21 квітня.

Митні органи Республіки Польща будуть проводити митне оформлення аграрної продукції, що заборонена до імпорту на митну територію Республіки Польща згідно з розпорядженням міністра розвитку та технологій від 15 квітня 2023 року про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, що прямує в режимі транзиту виключно за наявності митної декларації: Т1, де, як місце призначення вказано польські порти Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин або інші країни ЄС; кодів товарів сільськогосподарської продукції (на рівні 6 цифр), а також даних щодо безпеки та захисту, які вимагає Європейський Союз.

Митні органи Республіки Польща, задля попередження спроб припинення транзиту та імпорту на митну територію Польщі відповідної сільгосппродукції, також запроваджують наступні додаткові заходи контролю: встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі); відстеження вантажів, які йдуть транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENT.

Для підтвердження, що автомобільний або залізничний транспорт доїхав до пункту призначення в іншій країні ЄС (не буде застосовуватись до вантажів що прямують до польських портів); фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС впродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня.

Надалі супровід буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Республіки Польща. Для українських перевізників опломбування будуть безкоштовними, супровід буде безкоштовним в найближчий тиждень. 

Для транспортних засобів, які наразі вже знаходяться на польській стороні кордону, у випадку якщо власники вантажу не бажають робити реімпорт, та відповідно сплачувати ПДВ, необхідно буде оформити декларацію Т1 на пункті пропуску та спрямувати вантаж в інші країни ЄС чи польськи порти.

При спробі імпортувати товари до Польщі попри заборону польські митні органи можуть повернути транспортний засіб з вантажем до України. В такому разі перевізник та вантажовідправник отримають додаткові витрати - сплата ПДВ та витрати на логістику.

Зазначається, що умови перетину кордону можуть змінюватись.