З грудня 2022 року біля поромної переправи Орловка-Ісакча, що з’єднує український і румунський береги Дунаю, запрацював річковий вантажний термінал. З того часу тут було оброблено близько 60 тис. тонн вантажів.

Про це в інтерв’ю ЦТС розповів один з інвесторів і ініціаторів створення переправи та порту Юрій Дімчогло.

За його словами, перше судно зайшло на термінал на початку грудня. "З грудня по лютий включно термінал перевантажив біля 60 тис. т вантажів. У грудні 2022-го ми перевалили 12 тис. т, у січні 2023-го - 20 тис. т, у лютому - 28 тис. т", - повідомив бізнесмен, додавши, що у березні планується вихід на показник перевалки у 30 тис. т або ж навіть більше. Наразі основну номенклатуру складають зернові вантажі.

Згідно з наданою Дімчогло інформацією, в розвиток терміналу вже було інвестовано близько 2 млн євро. Поруч з поромною переправою було побудовано причал довжиною 220 м та глибиною 7 м.

Цей причал внесено до Реєстру гідротехнічних споруд України, з ДП "Дельта Лоцман" укладено договір на проводку суден до причалу. Від Адміністрації морських портів України вже отримано статус річкового порту.

Наразі до АМПУ подано заявку на отримання об’єктом статусу морського терміналу. Юрій Дімчогло висловив сподівання, що такий статус може бути отриманий вже в квітні.

Нагадаємо, що також на початку грудня минулого року на Дунаї в порту Рені запрацював новий контейнерний термінал. В середньому, раз на тиждень термінал приймає щонайменше 150 контейнерів в імпорті та 400 контейнерів в експортному напрямку.