Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що розпорядженням Кабінету міністрів України за поданням Наглядової Ради головою правління АТ "Укрзалізниця" призначений Євген Лященко строком на 2 роки, пише ЦТС.

До цього він займав посаду члена правління залізниці і відповідав за фінансовий блок питань у компанії.

"За останній рік, рік повномасштабного російського вторгнення, за безпосередньої участі Лященка було запроваджено низку фактично революційних змін на УЗ. Перш за все це перехід на прямі контакти з виробниками енергоресурсів: нафтопродуктів, електроенергії, газу", - повідомив Кубраков.

Він додав, що ці рішення сукупно заощадили для держави мільярди гривень.

"Також важливим здобутком стало перенесення виплат за двома випусками єврооблігацій на загальну суму 895 млн доларів. Зокрема, ці та кілька інших управлінських рішень допомогли зберегти фінансову стабільність УЗ впродовж останніх двох років. У практичному полі це означає підтримку обороноздатності та економіки воюючої держави. І що не менш важливо - виплата заробітних плат працівникам залізниці", - зазначив посадовець. 

Кубраков додав, що зараз перед Лященком, як керівником АТ УЗ, поставлені три ключові задачі. Перша - продовження реформи УЗ, а саме виділення окремих бізнес-вертикалей відповідно до сфери діяльності (пасажирська, вантажна, виробнича та інфраструктурна) і відповідність до європейського законодавства, особливо в питаннях безпеки та інклюзивності.

"Друга - виконання інвестиційної програми - розвиток експортних шляхів та створення необхідної інфраструктури, електрифікація необхідних залізничних ділянок тощо. Третя - вихід компанії на беззбитковість. Тут вже ухвалений План необхідних заходів", - підсумував міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.