З початку поточного року Deutsche Bahn почав стягувати платню за перевезення гуманітарних вантажів для України.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Railfreight з посиланням на Der Spiegel, який стверджує, що отримав інформацію з джерел в DB. Стверджується, що тепер за перевезення одного контейнеру з гуманітарною допомогою відправник має сплатити приблизно 6 тис. євро.

Західні журналісти відзначають, що незважаючи на те, що офіційно цю інформацію не підтверджено, є деякі опосередковані ознаки, які вказують на те, що цю послугу справді було припинено. Наприклад, прес-реліз DB від 7 березня 2022 року про створення гуманітарного залізничного коридору між Німеччиною та Україною більше не доступний на веб-сайті компанії. Railfreight зв’язався з DB, DB Cargo та Міністерством транспорту Німеччини з цього приводу, але відповіді поки не отримав.

Як повідомляє Der Spiegel, причиною припинення цієї ініціативи є нібито непорозуміння між DB і Міністерством транспорту Німеччини щодо того, хто відповідальний за її фінансування. DB стверджує, що вже витратив 5 млн євро на фінансування транспортування гуманітарної допомоги з Німеччини в Україну.

Нагадаємо, що з самого початку російського вторгнення, в березні минулого року, Deutsche Bahn організував мережу з автомобільної та залізничної складових для доставки гуманітарних вантажів в Україну. Перший поїзд в рамках ініціативи "Залізничний міст" було відправлено 11 березня 2022 року.