В місті Хаен, що на півдні Іспанії, в липні 2011 року урочисто відкрили трамвайну лінію, яка пропрацювала два тижні, після чого була закрита. І ось, за майже 12 років, місцева влада має надію все ж запустити повноцінну роботу трамваїв, але вже в 2024 році.

Як пише ЦТС з посиланням на Transport publiczny, причиною швидкого закриття лінії в 2011 році стали питання конкуренції з автобусними перевізниками і проблеми з фінансуванням.

При цьому будівництво трамвайної мережі в Хаені протяжністю 4,7 км з 10-ма зупинками обійшлося в 110 млн євро. Також містом було придбано 5 низькопідлогових трамваїв Alstom Citadis 302, які понад десятиріччя простояли в депо.

IMG_0522-Jaen-1024-

Однак тепер в місті, нарешті, вирішили відновити роботу трамваїв. Має бути оголошений тендер на 4,3 млн євро на проведення необхідних робіт по підготовці мережі до роботи.

Влада регіону має сподівання, що підготовчі роботи будуть виконані протягом поточного року і в 2024 році трамваї виїдуть на вулиці Хаена. "Інфраструктура занепадає, і я усвідомлюю, що багато матеріалів доведеться замінити або модифікувати, щоб трамвай міг курсувати. Проте я підтверджую, що під час мого перебування на посаді трамвай стане реальністю", - заявив Хуанма Морено, президент автономної області Андалусія, до складу якої входить Хаен.

Раніше ЦТС писав, що в Теміртау (Казахстан) було призупинено рух трамваїв по останній з ліній, що залишалася діючою у місті. В останні десятиліття трамвайна система була занедбана, вагони потребували повної заміни, а останньою крапкою стало те, що невідомі викрали 600 м кабелю контактної мережі. Після чого балансоутримувач прийняв рішення демонтувати решту проводів, що ще лишалися на опорах.

IMG_4370-Jaen-1024