На автомобільних дорогах державного значення Н-33 Одеса - Білгород-Дністровський - Монаші - /М-15/, поблизу с. Шабо, та Т-16-27 КПП "Серпневе" – Тарутине - Арциз - Сарата, поблизу смт Сарата в Одеській області введено в експлуатацію 2 системи зважування в русі WIM, які починають контролювати та штрафувати порушників.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Служби автомобільних доріг в Одеській області.

Також до введення в експлуатацію готується перший мостовий WIM в Україні, на автомобільній дорозі М-05 Київ-Одеса (міст через Хаджибейський лиман).

"Через перебої зі зв’язком та електроенергію налаштування даного WIM потребує більше часу, ніж звичайно", - йдеться в повідомленні.

Система Weigh-in-Motion повністю перекриває проїзну частину та передбачає цілодобовий моніторинг навантаження транспорту на дорогу. Спеціальне обладнання монтується у дорожнє покриття та над дорогою на спеціальній металевій фермі. Датчики фіксують параметри транспортного засобу - вагу, габарити, швидкість, номерні знаки.

"Основна мета WIM - прибрати перевантажені вантажівки з українських доріг, без зупинки транспортного потоку (всі зважування відбуваються в русі). Адже без належного контролю за навантаженням проблеми зі колійностями, ямами та вибоїнами на дорогах з'являтимуться знову", - підкреслили в Службі автомобільних доріг.

Система не лише фіксує перевантаження, а також структурує дані про трафік на конкретних ділянках автомобільних доріг.

За порушення габаритно-вагових норм діють такі штрафи: від 5% до 10% - 8 500 грн; від 10% до 20% - 17 000 грн; від 20% до 30% - 34 000 грн; понад 30% встановленої норми - 51 000 грн.