Під час перемовин щодо продовження дії Чорноморської зернової ініціативи українська сторона наполягатиме на залученні до дії угоди Миколаївських портів.

Як пише ЦТС, про це в ефірі всеукраїнського марафону розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Під час пролонгації дії угоди, за словами чиновника, Україна буде пропонувати розширити географію відправлення агропродукції з вітчизняних портів.

"Насамперед йдеться про Миколаївський порт, який до війни був одним з найбільших з точки зору фізичних обсягів відправки сільськогосподарської продукції", - заявив Висоцький.

Окремим питанням, за словами заступника міністра, є розширення переліку продукції, що може експортуватися з українських морських портів.

Нагадаємо, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков розповів напередодні, що Україна очікує пролонгації зернової угоди в березні мінімум на рік.

"Також ми звертаємо увагу міжнародної спільноти, що блокування комерційного судноплавства навіть у військовий час - це грубе порушення міжнародних конвенцій, учасником яких є й Україна. Ми вкотре закликаємо Міжнародну морську організацію ООН, яка є гарантом безпеки світового судноплавства, зробити все можливе та поновити торговельне судноплавство в Чорному морі", - відзначив Васьков.

Зараз через дії росії в зоні інспекції в Босфорі утворилася черга з понад 150 суден. Переважна більшість очікує на інспекцію кілька тижнів.

Раніше в ООН виразили надію, що зернову угоду буде продовжено в березні.