Росія знищила понад 165 об'єктів інфраструктури в Україні, для відновлення яких потрібно понад 100 млрд доларів. У довгостроковій перспективі збитки можуть сягати 350 мільярдів доларів, і ці суми ще можуть зростати. Такі оцінки оприлюднив голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм на конференції з питань мережі TEN-T, організованій Міністерством інфраструктури України, пише ЦТС.

Він підкреслив, що росіяни знищили 25 тис. км доріг і 30 мостів. Також були зруйновані залізничні лінії та значна частина електромережі.

"На даний момент ми хочемо реалізувати короткострокові проекти, які називаються "проекти виживання", - зазначив Найєм.

На наступному етапі планується довгострокова діяльність у співпраці з міжнародними партнерами. Голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури України зазначив, що все це займе час, враховуючи постійні авіанальоти та дефіцит електроенергії.

За його словами, Україна хоче не обмежуватися лише відновленням зруйнованого, а й будувати додаткові, сучасні інфраструктурні об’єкти. "Ми реалізуємо проекти реконструкції і будемо запускати нові проекти", - додав він.

Для заходів з реконструкції буде запущено спеціальну платформу, щоб відповідати зацікавленим сторонам на проекти.

Наразі одним із ключових викликів є будівництво транспортних коридорів та збільшення пропускної здатності на кордонах.

"Ми готуємо низку транскордонних проектів на кордоні з Румунією та Польщею, які фінансуватимуться з CEF", - розповів Найєм.  Він підкреслив, що можливість використання Connecting Europe Facility дозволить реально збільшити пропускну спроможність між Україною та Польщею та усунути вузькі місця, особливо в районі прикордонних переходів.