В "Укравтодорі" повідомили, що на деокупованих територіях функціонує вже 80 тимчасових переправ, пише ЦТС.

Зазначається, що швидко забезпечити логістичні зв'язки у регіонах, що постраждали внаслідок ведення бойових дій, та відновити проїзд на основних транспортних артеріях країни допомагають тимчасові рішення - зведення переправ та монтаж модульних мостових конструкцій. 

Через російську військову агресію на державних дорогах України було зруйновано 153 мости.

"Наша мета – забезпечити транспортний зв'язок з усіма населеними пунктами після деокупації територій. Тому одразу після звільнення та розмінування до робіт стають бригади дорожників. Впродовж 2022 року нам вдалося відновити рух через 78 тимчасових мостів, ще дві переправи звели цьогоріч на Миколаївщині та Харківщині", - йдеться в повідомленні.

Всі вони будуються паралельно зруйнованих мостів, а основною їх перевагою є швидке будівництво або монтаж.

"Подекуди, нам необхідно менш як тиждень, щоб звести тимчасову переправу або налагодити об'їзд. Головна мета - жоден населений пункт у звільнених областях не повинен залишитися без транспортного зв'язку", - додали в Держагентстві автодоріг.  

80 тимчасових переправ функціонують у Київській, Чернігівській, Сумській, Донецькій, Харківській, Херсонській, Житомирській та Миколаївській областях.

"Оперативно забезпечити проїзд допомагають європейські країни, котрі передають мостові конструкції, які монтуєють на державних дорогах", - підкреслили в "Укравтодорі". 

Чехія надала 10 мостів, 4 з яких вже змонтовано. Це перша країни яка направила в Україну допомогу для дорожнього сектору. Франція передала 3 модульні мости для Чернігівської області. Першу конструкцію вже змонтувано, зараз дорожники працюють на другому об'єкті відновлення. 

На початку року в Україну прибули вантажівки з Норвегії. Від цієї скандинавської країни Україна отримала 10 тимчасових мостових конструкцій, які підходять, в тому числі й  для пересування важких транспортних засобів. Вони дозволять не лише з’єднати населені пункти, а й забезпечать швидкі вантажні перевезення.  

Днями, отримано гуманітарну допомогу і від Швеції. В Україну прибули компактні катери, які можна використати як понтонні переправи.