СБУ спільно з правоохоронцями Іспанії заблокувала спроби росії заволодіти українськими судами.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Офісу Генерального прокурора.

"За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора накладено арешт на два судна вартістю 10,2 млн доларів. Наразі спільно з правоохоронними органами Королівства Іспанії вживаються заходи щодо недопущення заволодіння рф цими суднами", - йдеться в повідомленні. 

За даними слідства, посадові особи державних підприємств воднотранспортної галузі у змові з громадянами рф планували передати державі-агресору два риболовецькі траулери, які належать Україні, за фіктивно створені борги перед окупантами.

Ця злочинна група передала в оренду компанії рф два українські риболовецькі судна. У подальшому вони намагалися передати їх державній корпорації розвитку "ВЕБ.рф" нібито за борги України перед рф - як сплату фіктивного боргу за накладення Україною арештів на російські активи ПАТ "Промінвестбанк".

З цією метою посадовці держпідприємств найняли екіпаж з громадян рф та перегнали судна до Іспанського порту Лас-Пальмас.

Кошти, отримані за оренду суден, посадовці держпідприємств перераховували на банківські рахунки підконтрольних юридичних компаній та адвокатських об’єднань за надання фіктивних послуг та в подальшому обготівковували їх.

Правоохоронцями проведено низку обшуків. Слідчі дії тривають.

Досудове розслідування  за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора за фактом пособництва державі-агресору здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ (ч. 1 ст. 111-2 КК України). 

0b36d17c98da22528a95e