Національний оператор інфраструктури залізниць Болгарії (NRIC) розпочав тендерні процедури на проектування та будівництво мультимодального терміналу в порту Русе.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Вартість проекту оцінюється приблизно в 27 млн євро.

Новому термінальному комплексу відводиться ключова роль у формуванні залізничного вантажного коридору у сполученні з Грецією.

Порт Русе розташований на кордоні з Румунією. Це найбільший у Болгарії порт на Дунаї, що дозволяє приймати як річкові, і морські судна. Східний термінал порту має вихід на залізничну мережу Болгарії.

Порт є привабливим насамперед із погляду логістики. Знаходячись на кордоні з Румунією, він може стати прикордонним хабом, де можна буде обробляти вантажопотоки трьох видів транспорту: залізничного автомобільного та морського.

Однак найбільш важливим є той факт, що будівництво терміналу є складовою більшого проекту Sea2Sea, що передбачає створення нового залізничного коридору між портами Греції (Салоніки, Кавала та Олександруполіс на Егейському морі) та Болгарії (Бургас і Варна на Чорному морі та Русі на Дунаї). 

За деякими оцінками, Греція зараз інвестувала в будівництво залізничної інфраструктури до кордону з Болгарією приблизно 3 млрд євро.

Для болгарської сторони основним пріоритетом є будівництво терміналу у порту. Водночас у Болгарії прагнуть інвестувати в інфраструктурні проекти на заході країни у напрямку Сербії. Також NRIC та залізниці Туреччини досягли угоди щодо подвоєння обсягів вантажних перевезень залізницею через кордон між країнами.

Представники ERGOSE, дочірнього підрозділу Національного оператора інфраструктури залізниць Греції Hellenic Railways (OSE), вважають, що мегапроект Sea2Sea може залучити значну частину контейнерного потоку, який традиційно проходить через Босфор.

Вартість додаткового обсягу вантажів, що перейшли з морського на залізничний транспорт, може оцінюватися в 650 млн євро на рік