Оператор інфраструктури залізниць Бельгії Infrabel оголосив про плани, пов'язані з модернізацією та електрифікацією залізничної лінії L11, що обслуговує північну частину порту Антверпена, що дозволить подвоїти її пропускну спроможність та усунути вузьке місце на цьому ключовому напрямку.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Проект буде реалізовано Infrabel спільно з оператором термінального комплексу Combinant та концерном BASF.

Лінія L11, що входить до складу транс'європейської мережі TEN-T, довжиною 18 км проходить вздовж правого берега річки Шельда від сортувальної станції Антверпен-Північний і далі по розділовій смузі автомагістралі А12 до Стабрука і Зандвліта поблизу кордону з Нідерландами.

Це єдина лінія, що забезпечує вихід у північну частину порту Антверпена, де розташовується великий хімічний кластер і два ключові контейнерні термінали. Дві третини загальної кількості поїздів, що пропускаються лінією L11, призначені для Combinant and BASF.

Передбачаються електрифікація та будівництво другого шляху на ділянці довжиною 5 км лінії L11 на південь від порту, а також електрифікація двох сусідніх ділянок довжиною 1,1 і 1,2 км, що примикають до нього з півдня і півночі.

Infrabel планує розпочати роботи з електрифікації восени 2023 року і завершити їх у середині 2026 року. Будівництво других шляхів розпочнуть у 2024 році, виконання робіт може зайняти близько двох років. Вартість проекту оцінюється в 30 млн євро, партнери розраховують на фінансову підтримку з фондів Євросоюзу в частині електрифікації.

Крім того, Combinant і BASF планують частково електрифікувати п'ять залізничних шляхів у порту, а BASF має намір повністю електрифікувати ще один шлях довжиною 740 м. Combinant нещодавно інвестував 2 млн євро в будівництво нового шляху довжиною 760 м.

Очікується, що реалізація проекту дозволить скоротити час у дорозі вантажних поїздів на 2 години і відмовитися від використання дизельної тяги на сортувальній станції Антверпен-Північний, а також сприятиме збільшенню частки залізниць у перевезеннях вантажів з порту з 7 до 15% до 2030 року.