Міністри транспорту Латвії, Литви та Естонії домовилися запровадити нове сполучення пасажирських поїздів на залізничному маршруті Таллінн-Рига-Вільнюс, створивши коридор Північ-Південь з метою створення додаткового транспортного сполучення з Україною.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railwayрro

Під час зустрічі в Таллінні міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс, міністр транспорту Латвії Яніс Вітенбергс і міністр транспорту Естонії Рія Сіккут підписали угоду про створення нового коридору.

З литовської сторони таке залізничне сполучення може запрацювати найближчим часом, але, за словами литовського міністра, для цього потрібна буде спільна згода всіх країн Балтії.

"Такий поїзд стане природним доповненням до залізничного сполучення з Вільнюса до Варшави та Кракова, яке було запущено в грудні 2022 року. Цей пасажирський поїзд, який створить сполучення між балтійськими столицями до завершення проекту Rail Baltica, означає не лише збільшення можливостей подорожей для населення, а також внесок у розвиток екологічно чистого залізничного транспорту", - сказав міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс.

"Сучасна транспортна інфраструктура є одним із ключових факторів зміцнення економічних зв’язків, тому завершення проекту Rail Baltica є нашим головним геополітичним та економічним пріоритетом. Проте, поки Rail Baltica будується, ми могли б розглянути можливість перевезення пасажирів існуючим залізничним маршрутом Таллінн-Рига-Вільнюс", - додала міністр транспорту Естонії Рія Сіккут.

Що стосується реалізації Rail Baltica, Литва має намір завершити коридор на своїй території "якнайшвидше і встановити сполучення з Польщею до 2028 року".

"Мета Литви полягає в тому, щоб більшість робіт на залізниці європейської колії до Паневежиса була завершена до 2024 року та була готова до будівництва на всіх інших ділянках. Швидке будівництво залізничної лінії європейської колії в усьому регіоні має важливе значення для забезпечення ширшого спектру варіантів пасажирського та вантажного транспорту, в той же час враховуючи потреби національної безпеки, які є особливо актуальними в наш час", - підкреслив Скуодіс.

Під час зустрічі також було наголошено на необхідності співпраці між країнами Балтії щодо розвитку транспортних коридорів Балтійського, Чорного та Адріатичного морів та додаткових сполучень для покращення зв’язку із Західною Європою та Україною.