За клопотанням Офісу Генерального прокурора судом накладено арешт на 2 літаки Ан-148, що належать російському акціонерному товариству.  

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Офісу Генерального прокурора.

Зазначається, що згідно рішення РНБО України до товариства було застосовано персональні спеціальні економічні та інші санкції.

"За даними слідства, у 2021 році підсанкційне товариство, використовуючи кіпрську офшорну компанію для обходу введених санкцій, уклало договір оренди цих літаків з українським товариством, яке використовувало їх у своїй господарській діяльності. Після повномасштабного вторгнення рф на територію України договори оренди були розірвані", - йдеться в повідомленні. 

Літаки мали бути вивезені з території України та доставлені до рф.  

Вартість літаків становить близько 10 млн євро.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами пособництва державі-агресору та колабораційної діяльності триває та здійснюється Головним слідчим управлінням СБУ (ч. 1 ст. 111-2, ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Зазначимо, що перед війною два Ан-148 експлуатувала авіакомпанія Air Ocean Airlines. Для отримання сертифіката експлуатанта та старту польотів у 2021 році авіакомпанії потрібно було зареєструвати в Україні щонайменше два літаки. Вказані Ан-148 літали в Сибіру в російській авіакомпанії "Ангара" з реєстраціями RA-61711 та RA-61714. Вона їх отримала через лізингову організацію "Іллюшин Фінанс Ко". Під час експлуатації авіакомпанія зіткнулася з проблемами щодо підтримки льотної придатності літаків на тлі важких взаємин між Україною та росією, які брали участь у цьому проекті. Це призвело до простою повітряних суден.