Президент України Володимир Зеленський указом від 24 січня ввів санкції проти 10 людей, серед них - олігарх та бізнесмен Вадим Новинський, власник Smart Maritime Group, пише ЦТС.

Зеленський указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року "Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". 

Санкції включають блокування активів та повне припинення торговельних операцій строком на 5 років. 

Серед осіб, проти яких запровадили санкції, - Новинський, український олігарх та проросійський політик, засновник фінансово-промислової групи "Смарт-Холдинг" та власник блокувального пакету компанії "Метінвест". В структурі "Смарт-Холдинг" - суднобудівне об’єднання Smart Maritime Group, підприємствами якої є Чорноморський та Херсонський суднобудівний заводи. 

16 січня "Смарт-Холдинг" оголосила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації. Компанія заявила, що Новинський вирішив передати активи в траст, тож нібито більше не володіє суднобудівними заводами. 

"Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. Відповідно, довірчі особи  наразі повністю володіють, контролюють і управляють активами Групи", – йдеться в повідомленні "Смарт-Холдинг".

Джерело USM