Заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм повідомив, що 2022 рік стане останнім в історії України, коли у дорожньому будівництві використовувались застарілі методи обрахунку, пише ЦТС.

"Радянські стандарти дорожнього будівництва відходять у минуле, 2022 рік стане останнім у нашій історії, коли ми використовували застарілі методи обрахунку в дорожній галузі", - заявив він.

Найєм додав, що два мiсяцi тому почала діяти нова Методика ціноутворення дорожніх робіт, яка у тому числі передбачає перехід від радянських кошторисних норм до міжнародно визнаних світових стандартів.

138 країн світу вже понад 40 років користуються системою CESMM - Стандартного методу вимірювання в цивільному будівництві, розробленого британськими інженерами.

CESMM - це класифікатор видів будівельних робіт, які має виконати підрядник. Коди чітко визначають вартість, перелік і обсяг замовлених робіт. CESMM використовується в різних формах контрактних документів, у тому числі NEC, FIDIC та ICC у всьому цивілізованому світі.

"Тепер цією системою зможуть користуватись українські проєктувальники, кошторисники та підрядники. На прохання учасників ринку ми створили інформаційний довідник з переліком найпоширеніших закодованих за CESMM4 робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг. Для фахівців галузі це своєрідна шпаргалка, яка дозволить полегшити робот", - підкреслив заступник міністра інфраструктури.

Вже у січні український переклад CESMM4 з’явиться на світовій мапі будівельників.

"Наразі ми завершили перемовини з Інститутом цивільних інженерів Великої Британії щодо офіційної публікації для загального доступу останньої версії стандарту, який переклали фахівці ДерждорНДІ", - підсумував Найєм.