ВМС Туреччини отримають надводні безпілотні апарати ULAQ, розроблені місцевими компаніями. Для потреб військових катери будуть виконані у двох варіантах.

Про це пише ЦТС з посиланням на Back Sea News.

Контракт на виробництво надводних дронів укладено між Агентством оборонної промисловості Туреччини та компаніями Ares Shipyard і Meteksan.

Безпілотний катер ULAQ у версії ASuW призначений для боротьби з надводними об’єктами і ураження берегових цілей.

Катер озброєний однією великокаліберною кулеметною (12,7 мм) установкою в носовій частині корпусу. У його кормовій частині розміщений модуль із чотирма керованими ракетами Cirit калібру 70-мм та двома керованими протитанковими ракетами великої дальності (до 8 км) UMTAS.

Версія безпілотного катера ULAQ ASW призначена для протичовнової боротьби. Надводний дрон оснащений одним дистанційно керованим модулем із озброєнням в передній частині, а решта озброєння та обладнання розташовані в кормовій частині.

Дрони можуть бути озброєні легкими торпедами, а також оснащені різноманітними типами гідролокаторів для виявлення підводних апаратів.

Проєкт надводного дрона ULAQ представила суднобудівна компанія ARES у жовтні 2020 року. Роботи проводились спільно з турецькою компанією Meteksan Defense.

У грудні того ж року представили прототип безпілотника.

Морська безекіпажна платформа ULAQ створена з композитних матеріалів, керування здійснюється зі спеціального командного центру, який може розташовуватися як на суші, так і на морських носіях.

При довжині 11 м і ширині у 2,7 метра він має вантажопідйомність 2000 кг. Розвиває максимальну швидкість до 70 км, має дальність автономного плавання до 215 морських миль (400 кілометрів).

Для виявлення та супроводу надводних цілей ULAQ має оптико-електронну та радіолокаційну станцію.