Посередницька роль Туреччини між Росією та Україною допомогла укласти угоду щодо безпечного транспортування сільгоспкультур з українських чорноморських морпортів, при цьому країни ЄС отримали приблизно 44% постачання зерна, Туреччина - 16%, країни Африки - 14%.

Як повідомляє турецьке інформагентство Anadolu, про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з молоддю у провінції Ерзурум, передає Інтерфакс-Україна.

Він також заявив, що Туреччина має намір виробляти борошно з російського зерна для відправлення до країн Африки за координації з росією і ООН.

З початку серпня та станом на кінець грудня 2022 року з українських портів у межах Стамбульських зернових домовленостей експортовано 15,9 млн тонн зерна. За зазначений період прикордонники оглянули 605 суден, які беруть участь у "зерновій ініціативі" з експорту продовольства з трьох українських морських портів.

У Стамбулі 22 липня за участю ООН, України, Туреччини та росії відбулося підписання двох документів щодо створення коридору на 120 днів для вивезення зерна з трьох українських портів - Чорноморська, Одеси та Південного. Після закінчення періоду його дії угоду було продовжено ще на 120 днів, починаючи з 19 листопада 2022 року.