У західній гавані порту Гельсінкі (Фінляндія) по обидва боки західного терміналу 2 завершено роботи з монтажу розподільного обладнання для забезпечення суден електроенергією, що подається з суші (OPS), повідомили в адміністрації порту, пише ЦТС.

Причали використовуються компаніями Eckerö Line і Tallink для рейсів до Таллінна.

Порт Хельсінкі в даний час надає послуги в центральних гаванях Гельсінкі всім лінійним судам, які регулярно відвідують Гельсінкі і залишаються на швартовці протягом тривалого часу.

Рух суден у Таллінн здійснюється з часом обороту менше години, але судна можуть використовувати OPS, коли вони зупиняються на ніч у Гельсінкі.

Коли судно прибуває до причалу, підключається до берегової енергосистеми та вимикає свої допоміжні двигуни, це призводить до значного скорочення шкідливих викидів.

Більш широке, ніж раніше, забезпечення береговою електроенергією є одним із найважливіших заходів у рамках програми вуглецевої нейтральності порту.

"Найбільшого позитивного впливу на навколишнє середовище можна досягти, зокрема, при регулярному русі лайнерів, але в майбутньому в Гельсінкі послуги OPS надаватимуться також круїзним лайнерам та вантажним суднам", - йдеться в повідомленні.

Порт Гельсінкі - один із найбільших портів Фінляндії, найбільший пасажирський порт у країні та третій за величиною на Балтиці. Через Гельсінкі проходить 77% пасажирських перевезень у Фінляндії.