З 1 січня розпочнеться програма безкоштовного обміну ламп розжарювання на нові LED-лампи обсягом до п'яти ламп на людину.

Як пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна, Міністерство економіки працює над тим, щоб завершити всі процедури з ЄС.

"Є пропозиція уряду України замінити 50 млн старих лампочок на LED-лампи, ми цю ініціативу озвучили нашим міжнародним партнерам, і першим хто приєднався до цієї ініціативи, став Євросоюз, який заявив про те, що готовий профінансувати для населення України заміну 30 млн ламп", - повідомила перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону у вівторок.

За її словами, люди віком від 18 років можуть прийти до відділення "Укрпошти" або залишити заявку спочатку на порталі "Дія", а потім фізично прийти до поштового відділення та безкоштовно поміняти старі лампи розжарювання на нові LED-лампи.

Свириденко уточнила, що одна людина може замінити п'ять лампочок і тим самим зробити свій внесок у впровадження енергозбережних технологій у себе вдома, оскільки LED-лампи споживають у 7-8 разів менше електроенергії.

"Насправді це найменше, що ми можемо зробити для того, щоб допомогти нашим енергетиком балансувати енергосистему України", - додала глава Мінекономіки.

У відомстві уточнили, що 40% структури споживання електричної енергії в Україні припадає нанаселення, а заміна 50 млн лампочок розжарювання може заощадити роботу одного атомного реактора потужністю 1 МВт.

Раніше, у відповідь на заклик президента України Володимира Зеленського, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила на міжнародній конференції солідарності з українським народом у Парижі про те, що Єврокомісія профінансує закупівлю близько 30 млн LED-ламп для України.