"Укравтодор" завершив капітальний ремонт 40,8 км траси М-30 Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине в Хмельницькій області від села Голосків до межі з Вінницькою областю. Проект було реалізовано спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що входить до Групи Всесвітнього банку.

Про це ЦТС розповів перший заступник голови "Укравтодору" Андрій Івко.

Він нагадав, що в 2017 році тендер на ремонт даної ділянки виграла китайська Xinjiang Communication Construction Group Co., Ltd. Ділянку мали привести до ладу за 540 днів. Але темпи виконання робіт були надзвичайно низькі, а виконання умов контракту незадовільним. Станом на травень 2019 року компанія виконала лише 1%  загального обсягу робіт замість запланованих 70%. "Укравтодор" розірвав з нею договір та за погодженням з МБРР оголосив новий тендер у травні 2020 року.

Переможцем нового тендеру став Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. До проекту також долучили незалежний технічний нагляд Temelsu International Engineering Services Inc. та Dong Myeong Engineering Consultants & Architecture Co., Ltd З Туреччини та Південної Кореї відповідно. Левову частку робіт виконали до кінця 2021 року.

Після початку російського вторгнення роботи по проекту були призупинені. Згодом проект вирішили розморозити, щоб збільшити пропускну здатність траси М-30.

Наразі ремонт завершено, ділянки здані в експлуатацію Службі автомобільних доріг у Хмельницькій області.

У рамках контракту частину дороги реконструювали під параметри 1 категорії, що передбачає 4 смуги руху. Решту капітально відремонтували з влаштуванням третьої смуги руху.

Також капітально відремонтували два 71-метрові мости - через річки Південний Буг та Вовк.

М-30_1