Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця" в іноземній валюті з "ССС" до "С" через пропозицію УЗ власникам своїх євробондів з погашенням у 2024 та 2026 роках відстрочити всі платежі за ними на 24 місяці.

Про це пише ЦТС з посиланням на Економічну правду.

Fitch також знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в національній валюті з "CCC-" до "C" та знизило кредитоспроможність на самостійній основі з "ccc" до "с".

"Fitch розглядає клопотання, - пропозицію відстрочки виплат з євробондів як обмін проблемного боргу (DDE) відповідно до своїх критеріїв, враховуючи, що запропонована реструктуризація передбачає суттєве скорочення термінів і проводиться, щоб уникнути неплатоспроможності", - зазначає агентство.

Йдеться про два випуски єврооблігацій, які підлягають погашенню в липні 2024 року (на 594,9 млн доларів) та липні 2026 року (на 300 млн доларів) і становлять майже 80% усього боргу УЗ.

У Fitch вважають, що позиція ліквідності "Укрзалізниці" наразі обмежена та недостатня для покриття процентних платежів за LPN у доларах із терміном погашення у січні 2023 року за відсутності подальшої підтримки з боку держави, яка не може надати компанії необхідні для проведення виплати кошти.

Fitch також наголошує: якщо запит на відстрочку виплат за євробондами буде задоволений, УЗ зможе використовувати поточні механізми фінансування в розмірі близько 199 млн євро для продовження повноцінного функціонування.