Державне підприємство "Ізмаїльський морський торговельний порт" у січні-жовтні 2022 року збільшило вантажопереробку в 1,5 рази, до 4,843 млн тонн, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Асоціації портів України "Укрпорт".

"У зв’язку із воєнною агресією відбулося блокування українських портів на Чорному морі і єдиним морським коридором з країнами Європи залишилися морські порти, розташовані на річці Дунай, тому певна частина вантажів, які раніше перевантажувались у портах великої Одеси (зернові, олія, нафтопродукти, контейнери тощо), почали перевантажуватися у ДП "Ізмаїльський морський торговельний порт", за рахунок чого відбулася заміна втраченого та залучення нових вантажопотоків", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у держстивідора відбулися зміни в структурі вантажопереробки, через напад росії на Україну підприємство втратило транзитний вантажопотік, проте зросло перевантаження імпортного та експортного напрямку - до 700,8 тис. тонн та 4,084 млн тонн відповідно. 

Зокрема, перевалка зернових склала 1,027 млн тонн, харчових та продуктів переробки зерна - 643,7 тис. тонн, олії  - 140 тис. тонн. Держстивідор також обробив 168 тис. тонн нафтопродуктів та 64 контейнери.

За рахунок збільшення вантажопереробки чистий прибуток склав 380,9 млн грн, та у порівнянні з 2021 роком зріс у 18 разів. 

Повідомляється, що в рамках виконання мобілізаційних завдань працівники підприємства забезпечують заходи надання послуг з транспортних перевезень (вантажних та пасажирських) для задоволення потреб Збройних Сил України, надання послуг з транспортних перевезень для забезпечення функціонування національної економіки та надання послуг з транспортних перевезень річковим та морським транспортом для забезпечення системи життєдіяльності держави.

"В зв’язку з наслідками блокування рф морських портів Чорноморського басейну підприємство збільшило експортно-імпортні операції по перевантаженню вантажів вдвічі", - підсумував держстивідор.