За результатами першого Міжнародного установчого саміту International Summit оn Food Security щодо реалізації української гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine, яка реалізується за партнерства Всесвітньої продовольчої програми ООН (World Food Programme - WFP), зібрано близько 150 млн доларів, які будуть використані на закупівлю продовольства для країн Африки та Азії, що потерпають від голоду, повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками саміту в Києві, пише ЦТС.

"Ми плануємо відправити з українських портів принаймні 60 суден до країн, які найбільше потерпають від продовольчої кризи й потребують термінової допомоги. Це такі країни, як Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Конго, Кенія, Ємен та інші", - сказав він.

Зазначається, що на сьогодні вже понад 20 держав і Європейський Союз беруть фінансову участь у цій ініціативі, ще понад десять держав готуються приєднатися.

Зокрема прем’єр-міністр Бельгії заявив, що його країна підтримує ініціативу Grain from Ukraine і приєднується до неї. Президент Угорщини Каталін Новак зазначила, що Угорщина теж підтримує Grain from Ukraine, у межах якої зобов’язалася забезпечити перевезення 10 тисяч тонн зерна.

"Ми хочемо підтримувати цю ініціативу, тому ми виділяємо 20 мільйонів євро", - заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Нагадаємо, в рамках GrainFromUkraine "зерновим коридором" уже відправлено судно, на борту якого 27 тис. тонн пшениці для Ефіопії. Це відправлення було організовано спільно Урядом Німеччини та ВПП ООН.