Український вагонобудівний завод "Карпати" в період з липня по жовтень 2022 року виготовив понад 250 контейнерів та 100 платформ європейського габариту. Даний рухомий склад використовується для перевезення зерна до європейських портів, повідомив директор підприємства Ростислав Гапатин.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

"За період з липня по жовтень завод виготовив більше 250 одиниць контейнерів серії КЗ та більше 100 фітингових платформ, які використовуються на сьогоднішній день на території ЄС та України. Саме поєднання платформ виробництва заводу та контейнерів КСГ в період блокування військами росії портів Одеси дало можливість успішно транспортувати залізницею українське зерно в порти Європи", - наголосив директор підприємства.

Він розповів, що фітингова платформа виробництва заводу "несе в собі несе в собі не тільки елементи інновацій, а відповідність вимогам європейських стандартів".

"Головне, що вона вписується в габарит 03-ВМ. Така характеристика дає їй право рухатися по коліях не тільки України шириною 1520, але й по коліях Європи при перестановці візків, і везти на собі контейнери заводського виробництва", - сказав Гапатин.

Керівник додав, що контейнерну тематику завод "Карпати" розпочав в 2015 році. На сьогодні освоєно випуск 9 моделей 20-футового формату.

"Сьогоднішні воєнні реалії та потреби ринку заставили активно розвивати цей напрямок залізничних перевезень", - підкреслив він, додавши, що наразі завод виготовляє контейнери, зокрема для компаній "Сингента" та "Кернел".

Також ведуться "активні, досить ґрунтовні і глибокі перемовини щодо побудови контейнерів для терміналу "Сухий порт Мостиська" компанії ТІС".

Відповідаючи на запитання щодо того, чи готове підприємство виготовляти вантажні вагони для європейської колії 1435 мм, Гапатин відповів: "Європейські норми передбачають дещо інше навантаження на вісь, конструктивну характеристику гальмівної системи, механізмів автозчепу, і це нам треба буде враховувати в побудові вагонів. Ми до того готуємось. Почали ґрунтовно вивчати, знайомимося з нормативними вимогами. Але я не вважаю, що в технічному плані будуть якість суттєві перешкоди на тому шляху".