В США планують розпочати у 2023 році будівництво високошвидкісної лінії Brightline West Лас-Вегас - Південна Каліфорнія завдовжки 418,5 км. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Вартість проекту оцінюється у 8 млрд доларів.

Траса ВСМ пройде вздовж міжштатної автомагістралі I-15 в основному її розділювальною смугою. Якщо всі роботи будуть виконані за планом, то ВСМ можуть відкрити для експлуатації у 2026 чи 2027 році.

На даний момент отримано схвалення на будівництво ділянки між містами Лас-Вегас та Вікторвілл. Федеральна залізнична адміністрація (FRA) оприлюднила оцінку впливу на довкілля ділянки завдовжки 79 км між регіоном Віктор-Веллі та містом Ранчо-Кукамонга із введенням його в експлуатацію.

Зазначено, що залізниця, що планується, не вплине на довкілля. Усі дозволи на будівництво ВСМ планується отримати до березня 2023 року.

ВСМ Лас-Вегас - Південна Каліфорнія розрахована на швидкість руху 290 км/год, а час у дорозі між кінцевими станціями становитиме приблизно 2 год 15 хв, що більш ніж у 2 рази швидше, ніж під час поїздки автотранспортом.

В даний час щорічно між Лас-Вегасом і Лос-Анджелесом відбувається близько 50 млн поїздок, з яких 85% припадає на автомобілі або автобуси.

Мета проекту ВСМ полягає у залученні протягом року приблизно 12 млн пасажирів. Використання електропоїздів дозволить уникнути 3 млн пробігів автотранспортних засобів на рік, а також знизити викиди вуглекислого газу на 400 тис. т.

Щодо фінансування проекту ВСМ, то передбачається залучення як федеральних грантів, так і коштів від продажу облігацій Brightline. Під час будівництва планують створити 40 тис. робочих місць.

У Лас-Вегасі планується спорудження терміналу площею близько 6000 м² на бульварі Лас-Вегас, на території штату Каліфорнія - трьох станцій у містах Вікторвілл, Хесперія та Ранчо-Кукамонга, де буде організовано пересадку на поїзди приміської мережі оператора Metrolink у повідомленні з центральною частиною -Анджелеса